12 aug

Facings voor een mooi gebit zonder beugel!

Heb je altijd al witte tanden willen hebben? Of stoor je je aan dat spleetje tussen je tanden? Of heb je een gebroken tand die je graag gerepareerd wil hebben? Dankzij facings kunnen de tandartsen van tandartsenpraktijk Kleinsman een oplossing voor u bieden, zodat je weer met een stralende lach en een fraai gebit krijgt!

Een facing is een laagje porselein of composiet in de kleur van je tanden, dat door een tandarts over je eigen tand kan worden geplaatst. Het plaatsen van facings is geheel pijnloos, maar soms moet er een laagje weg gevijld worden van je eigen tanden. Facings kunnen het aangezicht van scheve tanden corrigeren zonder beugel, maar ook verkleuringen, slijtage en spleetjes wegwerken. Qua prijs is er wel een verschil tussen porselein en composiet: porselein gaat langer mee, heeft minder onderhoud nodig en is niet gevoelig voor verkleuringen bijvoorbeeld door koffie- of wijnconsumptie. Daar tegenover staat dat porselein wel een stuk duurder is en je een aantal afspraken nodig hebt voor de facings. Composiet is stukken goedkoper en kunnen in een afspraak gezet worden, maar daar tegenover staat wel weer dat je op composiet sneller verkleuringen ziet en dat de levensduur korter is.

In het algemeen kunnen facings zo’n 5 tot 10 jaar meegaan, afhankelijk van hoe goed jij je gebit verzorgt. Als je bijvoorbeeld veel rookt en koffie drinkt, dan komt dit de kleur van de facings niet ten goede op de lange termijn. Ook zullen facings sneller kapot gaan als je bijvoorbeeld tanden knarst of nagelbijt. In principe kun je alles eten met facings, maar let wel op harde voedselwaren zoals rauwe worteltjes of noten. Ook wordt geadviseerd om je tanden niet te gebruiken om voedsel te “verscheuren”, zoals stokbrood. Beter is het om het brood in kleine stukjes te snijden of scheuren met je handen en het in kleinere porties naar binnen te werken.