03 nov

Kerstdecoratie

Kerstdecoraties zijn er in veel vormen en maten. De bekendste kerstdecoratie is natuurlijk de onvermijdelijke kerstboom, maar ook aan kerstkransen en kerststerren is nauwelijks te ontkomen gedurende de kerstperiode. Welke vorm van kerstdecoratie je ook bedenkt, het doel van kerstdecoraties is hetzelfde: het overbrengen van ware kerstsfeer.

Wat is de ware kerstsfeer? Dat is niet eenduidig te definiƫren. Voor de een is Kerstmis een feest van gezelligheid met heerlijk eten, voor de ander is het een jaarlijks ritueel van terugkijken op het afgelopen jaar en weer een ander zoekt verdieping in soberheid en verinnerlijking.

Op lange termijn is het bestaansrecht van Kerstmis gekoppeld aan de betekenis die we eraan hechten. Kerstmis als aanleiding voor gezelligheid en gastronomie, is onvoldoende, want in onze tijd kan elk weekend de inhoud krijgen van een gezellig samenzijn gecombineerd met heerlijk voedsel. De identiteit van Kerstmis ligt ook niet bij het terugkijken, dat wordt natuurlijker gecombineerd met Oud en nieuw. Nee, Kerstmis is de perfecte gelegenheid voor een jaarlijkse her-oriƫntatie op de eeuwenoude basiswaarde van vrede op aarde, zowel innerlijke vrede als vrede in de grote boze buitenwereld. Het is niet anders.

Dit heeft effecten op onze kerstdecoraties. De vorm van kerstdecoraties zal moeten aansluiten bij de betekenis van Kerstmis. De toekomst van kerstdecoraties is dan ook te vinden in pure, lichte kerstdecoraties van eenvoudige schoonheid. Denk hierbij aan kerstdecoraties van ongelakt hout, transparant glas of aardewerk. Daarmee zullen kerstdecoraties als symbolen van vrede, rust en evenwicht ook in onze tijd bestaansrecht hebben.