22 jul

Steigerhouten meubelen: uniek en authentiek

Steigerhout heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen binnen de meubelbouwsector.

Ondanks de naam dit misschien doet vermoeden heeft steigerhout niets te maken met aanlegsteigers. De houtsoort bestaat uit grofgezaagd vurenhout, dat op zijn beurt afkomstig is van de Lariksboom die o.a. in Noord-Europa zijn bloei kent.
Het steigerhout heeft een lange vezel en een vrij taaie structuur. Toch voelt dit hout zeer zacht aan aan de oppervlakte en zijn er weinig splinters te bemerken.De voornaamste toepassing van deze houtsoort in Nederland vindt plaats in de bouw. Er worden planken van deze houtsoort gefabriceerd die dienst doen voor de bouwvakkers zodat zij op hoogtes hun werk kunnen voltooien. Het is net door het gebruik van de planken in de buitenlucht zowel zomers als winters dat ze een verweerde uitstraling krijgen. Het hout begint grijs te kleuren na een zevental maanden.

Steigerhout kan perfect gebruikt worden voor de productie van meubels. De natuurlijke houtsoort geeft leven en een verfrissende uitstraling aan uw woning. Het is echter van belang dat het hout goed behandeld wordt omdat het kan veranderen van structuur en vorm door een verandering van temperatuur of een hogere graad van luchtvochtigheid. Een ideale techniek om wijzigingen aan het hout tegen te gaan is het materiaal te drogen in de oven vooraleer het aan te wenden in de meubelbouw. Toch zal elke steigerhouten plank een lichte structuurverandering kennen zodat in principe elk meubel uniek is. Dit wil ook zeggen dat op voorhand steeds rekening moet gehouden worden met de omstandigheden en omgeving waarin het meubel zal geplaatst worden.
De steigerhouten planken hebben elk een andere dikte zodat het meubel een speelse en energieke uitstraling heeft. Het materiaal kan ook als basis dienen voor tuinmeubelen maar ook daar moet extra aandacht gevestigd worden op de behandeling en bescherming tegen vocht.